Behandla munsår snabbt - manukahonung vid munsår

honung vid munsår

Munsår orsakat av herpesviruset (herpes simplex) börjar ofta med en stickande känsla och då vet man att det är dags för ännu ett påfrestande munsår, som är både smärtfyllt och inte särskilt snyggt. Men det finns en lösning som kan minimera tiden från utbrottet tills att munsåret är borta, genom att behandla munsår med medicinsk manukahonung.

Vanliga sätt att behandla munsår idag

Det finns många produkter på apotekshyllan som används för munsår, både i form av krämer men också munsårsplåster. Ofta är de produkter baserade på kemiskt framställda substanser, det behöver inte alltid vara dåligt men det är heller ingen garant på att det hjälper. Medicinsk Manukahonung finns nu i de flesta apotekshyllor och är en utmanare till de vanliga produkterna.

Manukahonung vid munsår

Medicinsk manukahonung har antibakteriella, antiinflammatoriska och antivirala egenskaper. Manukahonung innehåller till skillnad från vanlig honung komponenten methylglyoxal (MGO). Det är den komponenten som gör honungen unik. Medicinsk manukahonung är en medicinteknisk produkt och kan användas för både ytliga sår, allvarliga sår och munsår.

Hjälper manukahonung vid munsår?

Manukahonung kommer minimera smärta, rodnad och obehag samtidigt som att läkningstiden förkortas. Har man erfarenhet av munsår brukar det ofta ta minst en vecka innan det är läkt. Vid användning av manukahonung kan man räkna med en väsentlig förkortning. Det går även att hindra ett munsårsutbrott om du applicerar honung redan när det börjar sticka kring området. 

Så använder du manukahonung för munsårsbehandling

Lägg på manukahonung över munsåret några gånger om dagen. Honungen kommer ge effekt oavsett om du är i stadiet precis innan utbrott eller om du redan haft munsåret någon dag. Flera som använt manukahonung vid munsår har rapporterat att de lyckats stoppa munsårsutbrott när man lagt på honung på området där de kände stickningar.

 Tips

  • Tvätta händerna noggrant om du ska applicera honung med ditt finger. Använd annars en bomullspinne för att lägga på honung.
  • Det går bra att använda manukahonung på barn som har munsår. Men inte barn som är under 1 år.
  • Det finns ingen begränsning för hur ofta du kan lägga på honung på munsåret under en dag, en bra tumregel kan däremot vara 4-5 gånger/dag.

Manukahonung vid sårskorpor från munsår

När blåsorna från munsåret spricker bildas det en sårskorpa. Sårskorpor kan vara smärtsamma då de lätt torkar och spricker. Det kan även upplevas som påfrestande att ens prata. Lägg på honung på sårskorpan så får du en fuktig miljö samtidigt som sårskorpan skyddas från bakterier.

Vilken manukahonung ska jag välja?

Vi rekommenderar MANUKA Fill, medicinsk manukahonung på tub. Finns i en större och en mindre storlek. Ska du bara behandla munsår räcker det med en liten tub. Det är alltid bra att ha en tub hemma om du skulle få andra sår som behöver läka effektivt.

Manuka Fill 14,2g – Köp här
Manuka Fill 42,5g – Köp här

Manuka Fill säljs på Apoteket AB, Kronans Apotek, Apotek Hjärtat, Lloyds Apotek, Apoteksgruppen, apotea.se, meds.se, apohem.se.

Denna webbplats använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Acceptera”.
You have successfully subscribed!