Sårvård: Behandla sår - Kostnadsfri rådgivning av sjukskötare

På Sårcentralen är vi stolta över att kunna erbjuda dig kostnadsfri rådgivning för hur du behandlar ditt sår. Ibland räcker inte besök på vårdcentral eller sjukhus till, det kan handla om att fel produkter används eller att du ordineras att lägga om ditt sår själv, s.k. egenvård. Vi anser att egenvård av sår är väldigt bra då det sparar resurser från sjukvården, men för att egenvård ska fungera, krävs det att rätt typ av sårstrategi rekommenderas och används. När vi säger sårstrategi menar vi, att rätt rekommendationer, uppföljning och produkter används för olika typer av sår så att sårläkningsprocessen blir så effektiv som möjligt.

Våra legitimerade sjukskötare hjälper dig med en individuell bedömning för hur du kan behandla just ditt sår, för oss är inga sår för små/enkla eller stora/allvarliga. Det kan handla om rådgivning för hur man behandlar ett insektsbett till en allvarlig andra gradens brännskada eller för hur du t.ex. kan behandla ärr.

Genom åren har vi hjälpt hundratals människor med rådgivning för alla typer av sår. Resultaten har varit väldigt goda och det har ännu inte varit något sår som inte har läkt efter vår rådgivning vilket vi är stolta över. I grund och botten handlar det om rätt produkter i kombination med hur du lägger om ditt sår.

Vi har pratat med Anders, en av våra sjukskötare på Sårcentralen.

Anders, vad skulle du säga är viktigast inom sårbehandling?

Att patienten kommer i fokus, att hon/han kan få snabba svar på sina frågor så att sårbehandlingen blir så effektiv och bra som möjligt. Jag ser också uppföljning som en mycket viktig del i sårbehandlingsprocessen, på så sätt går det kontinuerligt att följa sårets utveckling och om det skulle behövas så finns det möjlighet att ändra sårbehandlingsstrategi i god tid. Vi har märkt att många patienter får otydliga rekommendationer från sin vårdgivare och det är här vi kommer in och kan se problemet på ett annat sätt. Det är viktigt att vara öppen och informera om såret behöver en behandling eller ej.

Hur går man tillväga för att få rådgivning?

Du använder formuläret som finns här på Sårcentralen, fyll i uppgifter om ditt sår och skicka gärna in bild/bilder på ditt sår. Det hjälper mig mycket genom att se status på ditt sår. Efter du skickat in formuläret kommer du inom en dag få återkoppling från mig med mina rekommendationer på tillvägagångssätt och produkter du bör använda. Jag återkopplar till dig via den e-post som du angett. Men jag ringer gärna upp dig, det är många som känner att det är tryggt och det kan även vara enklare att ge rådgivning per telefon. Jag kommer hålla kontinuerlig kontakt med dig fram tills att ditt sår är helt läkt.

Finns det någon sårbehandlingsprodukt du skulle rekommendera att alltid ha hemma?

Jag rekommenderar och använder alltid produkter med medicinsk Manukahonung till mina patienter eftersom den verkligen dödar bakterier i såret. Perfekt att ha en tub med Manukahonung i sitt ”hemma-apotek”. Manukahonung kan man säga är första linjens försvar mot bakterier. Jag har arbetat länge inom vården och använt väldigt många olika typer av produkter för sårbehandling men jag måste säga att manukahonung är det som fungerat allra bäst. Det som är bra är att manukahonung fungerar på alla typer/former av sår, stora som små, mindre allvarliga till allvarliga sår som t.ex. maligna tumörsår, kraftigt infekterade sår och andra gradens brännskador.    

Om du önskar få sårrådgivning från Anders, börja med att fylla i vårt formulär, det hittar du här.

Observera: Vi kan aldrig garantera läkt sår även fast att vi kommer göra allt vi kan för att ditt sår ska läka. Konsultera alltid professionell sjukvård vid behandling av allvarligare sår som är akuta.

Sökord: sårvård, sårbehandling, rådgivning sår, svårläkt sår, sår läker inte, behandla sår, brännskada, infekterat sår, omläggning sår, manukahonung, läka sår, sårläkning, hjälp med sår, kostnadsfri rådgivning, gratis rådgivning, sår, varigt sår, sår luktar, trycksår, operationssår, traumasår, behandla ärr, ärrbehandling

Denna webbplats använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Acceptera”.
You have successfully subscribed!