Skrubbsår och skrapsår - Så här behandlar du


Skrubb- och skrapsår tillhör förmodligen kategorin mest vanliga sår. Sår som de flesta haft eller kommer få. Vi människor, både barn och vuxna, ramlar eller stöter till föremål i vår omgivning och kan få skrubbsår på både knän, ben, armbågar, händer och ansikte. När man får ett skrubbsår så skrapas det yttre hudlagret av, det kan vara smärtsamt men också öka infektionsrisken. Så här behandlar du skrubbsår och skrapsår.

Gör rent såret

Det är viktigt att först rengöra såret för att få bort eventuell jord, smuts och grus. Tänk på att ha rena händer innan du börjar rengöra såret. Enklast och mest effektivt är att göra rent såret med vatten och mild tvål. Låt sedan såret lufttorka eller torka försiktigt innan du applicerar sårsalva och plåster.

Tips! Jord, smuts och grus kan borstas bort med en ren och mjuk tandborste om vatten inte räcker. Asfalt kan vara svårare att få bort och även öka risk för att ge fula ärr. Olja kan hjälpa till att få bort asfaltsrester, antigen paraffinolja eller likande.

Innan plåster - lägg på medicinsk manukahonung

Det här är för de flesta en nyhet som man kanske inte hört om förut, att lägga på ett lager med medicinsk manukahonung. Ett skrubbsår kan nämligen lätt bli infekterat, det märker man genom att såret gör mer ont efter något dygn och att huden runtom såret svullnar och blir röd. Genom att lägga på ett lager av medicinsk manukahonung undviker man risken för att såret blir infekterat och i många fall resulterar det även i en snabbare sårläkningsprocess.

Kort om medicinsk manukahonung: Manukahonung kommer från Nya Zeeland och finns både i sårsalvor och förband. Manukahonung innehåller naturligt ett ämne som heter Methylglyoxal, förkortat MGO, som verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Manukahonung bibehåller en fuktig sårläkningsmiljö och skapar en osmotisk effekt som rensar och renar såret. Tillsammans kan dessa verkningsmekanismer bidra till att påskynda sårläkningen.

Genom att lägga på ett lager av manukahonung skyddas såret från bakterier och infektioner. Manukahonung har visat sig kunna slå ut upp till 80 olika bakterier, även antibiotikaresistenta bakterier.

Skydda såret med ett plåster

Efter att du lagt på ett lager av medicinsk manukahonung på såret är det rekommenderat att täcka över såret med ett vanligt plåster. Väl ett plåster som passar, det finns många olika varianter på ditt apotek.

Fylla på med manukahonung

Vi rekommenderar att fylla på med manukahonung 1-2 dagar från att du applicerade första gången, passa även på att byta ut plåstret. Du behöver inte skölja bort honung som finns kvar i såret innan du lägger på mer. Honungen kan vara kvar i såret upp till 30 dagar och ofta späds det ut med sårets vätska som sedan plåstret absorberar upp.

När såret har bildat en skorpa

När du ser att såret bildat en skorpa och ser rent och fint ut behöver du inte lägga på honung och du kan även låta såret vara öppet utan plåster.

Behöver jag söka vård?

I de allra flesta fall behöver du inte söka vård för skrubb- och skrapsår utan du kan behandla detta själv. Om du däremot har asfaltsrester som inte går bort rekommenderar vi dig att kontakta din vårdcentral.

Det kan även vara bra att kontakta vårdcentral:

  • Om såret börjar vara
  • Om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig
  • Om du får feber

Tre snabba:

Tvätta först såret med tvål och vatten

Lägg på ett lager med medicinsk manukahonung som täcker hela såret

Applicera till slut plåster i lämplig storlek

Rekommenderade produkter

Manuka Fill sårsalva 14,2g eller Manuka Fill sårsalva 42,5g

Manuka Fill sårsalva finns även att köpa på Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Apoteksgruppen, Lloyds Apotek, apotea.se, apohem.se och MEDS.se.

 

Denna webbplats använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Acceptera”.
You have successfully subscribed!