Behandla sår med Manukahonung

Att behandla sår på egen hand med medicinsk Manukahonung är enkelt, men beroende på vilken typ av sår du behandlar finns det lite mer du bör känna till. Vi vägleder dig till hur du kan behandla både allvarliga sår och ytliga sår med Manukahonung.

Allvarliga sår
Med allvarliga sår menas här sår som når underhuden, dermis på fackspråk. Dessa sår kan bilda var, blöda, vara kraftigt infekterade eller vara uttorkade. Kom ihåg att alltid kontakta professionell hjälp vid behandling av allvarliga sår. Allvarliga sår kan t.ex. vara trycksår, bensår, fotsår, diabetessår, operationssår, brännskador (typ 1 och 2), djupa sår, kraftigt infekterade sår samt maligna tumörsår.

Ytliga sår
Med ytliga sår menas här skrubb, skrap, skav- och skärsår. Även mindre brännsår räknas som ytliga sår. Det går även utmärkt att behandla munsår med Manukahonung.

Steg 1 – Rengör såret och applicera Manukahonung

Se först till att noggrant rengöra såret, antingen med koksaltlösning eller tvål och vatten. Applicera därefter medicinsk Manukahonung direkt på sårbädden eller på lämpligt förband/plåster. Vi rekommenderar MANUKA Fill sårsalva eller Activon Tube sårsalva. Båda sårsalvorna innehåller 100% medicinsk Manukahonung med MGO halt (Methylglyoxal) på +350mg/kg.

Steg 2 – Rätt förband för rätt sår

När du behandlar ett allvarligt sår så kommer förband behöva bytas mer regelbundet då såret kan tendera till att vätska mer, särskilt i början av sårbehandlingen. Det är naturligt att såret vätskar mer och det är heller inte ovanligt att såret kan se större ut än innan. Varför såret kan vätska mer vid behandling med Manukahonung beror på den osmotiska effekt som sker, det sker på grund av att sockret i honungen drar upp skadad och död vävnad från sårbädden.

Kombinationen av den osmotiska effekten och kroppsvärmen kommer göra att såret vätskar och den applicerade honungen kommer spädas ut av sårvätskan. Här behövs förband som dels kan samla upp sårvätskan men också tillföra mer honung.

För kraftigt vätskande sår rekommenderar vi superabsorberande förband. DryMax Extra Soft superabsorbent är ett superabsorberande förband som samlar upp sårvätska och omvandlar till sårvätskan till en gel vilket är utmärkt för kraftigt vätskande sår.

För mindre vätskande sår finns absorptionsförband så som Manuka Foam Air. Förbandet innehåller även Manukahonung. Det unika är att förbandet kan samla upp vätska men samtidigt släppa ifrån en skonsam mängd honung från förbandet.

Utöver superabsorberande/absorptionsförband är det rekommenderat att kombinera med honungsförband. Förband med Manukahonung kommer utsöndra honung över tid vilket kan påskynda sårläkningsprocessen. Rekommendation på honungsförband:

Ytliga sår: Manuka IG eller Actilite (Acetatväv med Manukahonung, används för att främja nybildning av hud (epitalisering) och granulering). Tunna förband med bra komfort som samtidigt skyddar såret.

Allvarliga sår: Manuka IG Max eller Activon Tulle (Kompress impregnerad rikligt med Manukahonung, främjar granulering och för debridering eller upprensning av nekrotiskt eller oren vävnad.)

Steg 3 – Byte av förband och påfyllnad av Manukahonung

Beroende på hur mycket såret vätskar kan det vara nödvändigt att byta förband dagligen. Normalt är dock att byta var annan till var tredje dag. Men i början av sårbehandlingen rekommenderar vi att titta till förbanden var annan dag. Byt förband om du märker att mycket vätska samlas upp i superabsorberande/absorptionsförbandet. Om såret inte vätskar kan förbanden sitta på upp till 5 dagar.

Använder man honungsimpregnerade förband finns det en bra tumregel. När förbandet ändrar färg från gul/guldig till mer vitt/grått är det dags att byta förband. Då har sårvätska spätts ut med honungen och förbandet ändrar färg.

Sårsalva med Manukahonung behöver inte bytas ut, men märker man att sårsalvan späds ut i sårets vätska, fyll då på med mer Manuka Fill / Activon Tube.

Summering av steg 1–3

  1. Rengör såret och applicera sårsalva med Manukahonung. Direkt på sårbädden så att hela såret täcks eller direkt på förband/kompress/plåster.
  2. Applicera därefter honungsförband och täck sedan över med superabsorberande/absorptionsförband
  3. Håll koll på förbanden i början av sårbehandlingen. Byt sedan förband var annan till var tredje dag. Fyll på med mer honung samtidigt.

 Steg 4 – Behandlingstiden

Medicinsk Manukahonung verkar antiseptiskt och antiinflammatoriskt. Manukahonung har ett lågt pH-värde vilket skapar en sur sårläkningsmiljö där bakterier inte trivs och kan föröka sig. Den höga sockerhalten i Manukahonung skapar en osmotisk effekt vilket innebär att sockret drar upp skadad och död vävnad från sårbädden. Manukahonungen bibehåller en fuktig sårläkningsmiljö. Dessa egenskaper främjar sårläkning och kan påskynda sårläkningsprocessen.

Trots dessa sårläkande egenskaper är det svårt att sia om behandlingstid då alla sår är unika och vi alla är olika. Trots det följer en vägledning om hur lång tid det kan ta innan du ser resultat.

Allvarliga sår kan ta väldigt långt tid att läka men med en lyckad och korrekt behandling bör du se en upprensande effekt efter ca 2 veckor. Fortsätt behandlingen tills såret har läkt. Det är även viktigt att hålla sig till en strategi vid sårbehandling. Byt inte ut eller avsluta behandling med Manukahonung till fördel för någon annan produkt. De bästa resultaten syns när man är konsekvent med att enbart använda Manukahonung. Stoppar man behandlingen med Manukahonung börjar sårläkningsprocessen om igen.

Hoppas att vår guide för hur du behandlar sår med Manukahonung hjälper dig. Om du vill få mer hjälp med ditt sår kan du använda dig av vår kostnadsfria rådgivning. Du fyller enkelt i information om ditt sår så återkommer vi till dig med behandlingsrekommendation och förslag på lämpliga produkter. Klicka här för att komma till rådgivning.

Denna webbplats använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Acceptera”.
You have successfully subscribed!