Så här behandlar du sår med MANUKA Fill

 

Att behandla sår på egen hand med MANUKA Fill är enkelt. Sårsalvan heter MANUKA Fill för att du fyller såret med Manukahonung.
Men det finns lite mer du bör känna till.

Läs alltid bipacksedel först och kontakta vårdpersonal innan du behandlar allvarliga sår. Sårsalvan luktar honung och är klibbig. Som i all honung som förvaras kallt bildas kristaller. Om du värmer tuben i handen så blir den mer lättflytande. I sår och blandad med sårvätska samt i hudtemperatur blir den efter ett tag rinnig. Därför är det viktigt att täcka med lämpligt förband. Se nedan för din guide.

ALLVARLIGA SÅR

MANUKA Fill Sårsalva

Med allvarliga sår menas här sår som når underhuden eller dermis på fackspråk. Dessa

sår kan bilda var, blöda eller vara uttorkade. 

YTLIGA SÅR

Med ytliga sår menas här riv, skav och skärsår eller brännskador, blåsor men även akne eller rodnader på huden från t.ex. eksem.

MUNSÅR

Med munsår menas här sår på läppen från virus eller stark exponering av solljus som skapat en lättare brännskada på läppen.

- STEG 1 -
Rengör och applicera MANUKA Fill

Se till så att såret är rent och att dina händer är rena och desinficerade vid applicering på allvarliga sår.
Använd koksaltlösning vid allvarliga och ytliga sår och 
tvål och vatten vid mindre ytliga sår och munsår.

 

1. Skruva loss locket, ta bort skyddsfolien.
Skruva på locket igen.

2. Lyft upp locket (gäller 42,5g tub) eller
skruva bort locket (gäller 14,2g tub).

3. Applicera direkt på sårbädden eller
på lämpligt förband

- STEG 2 -
Rätt förband för rätt sår

Allvarliga sår behöver bytas regelbundet och kommer att vätska. Kroppsvärmen och den osmotiska effekten från honungen kommer också värma upp såret. Värmen och sårvätskan gör honungen lättflytande och ett förband behövs för att hålla den på plats. Använd då ett skumförband. Det finns både superabsorberande förband (tar upp mycket vätska) och absorptionsförband (mindre vätska) med eller utan manukahonung.


För ytliga sår används förband för att hålla honungen på plats och skydda såret från friktion, smuts och infektion under läkningen. Ytliga sår kan behandlas utan förband beroende på sårets status.

Använd plåster för de minsta och enklaste såren.

Använd ventilerande silikonförband som SPYCRA Protect, Siltape eller motsvarande för alla andra sår. 

På munsår behövs inte något förband men om du vill täcka över såret så finns det olika produkter på apotek som kan kombineras med Manukahonung.


Börja behandlingen så snart du börjar känna en kliande känsla i läppen.

- STEG 3 -
Byt förband och fyll på med MANUKA Fill

Beroende på hur mycket såret vätskar kan det vara nödvändigt att byta förband dagligen. Normalt är dock att byta var annan till var tredje dag. Om du använder förband med Manukahonung istället för bara sårsalvan utsöndrar förbandet Manukahonung över tid och du behöver inte byta förband lika ofta.

Förbanden heter:
MANUKA Foam Air (skumförband)
MANUKA IG
MANUKA IG Max

De köps hos www.medfour.se

 

Det är rekommenderat att byta förband varannan till vart tredje dag och fylla på med ny manukahonung i samband med byte av förband.

Om du applicerar MANUKA Fill utan att lägga på förband så är det rekommenderat att göra det 3-5 gånger per dag.

 

Applicera MANUKA Fill 5-7 gånger per dag. Börja behandlingen så snart du börjar känna en kliande känsla i läppen. Fortsätt behandlingen i 3-7 dagar eller så länge du behöver.

- STEG 4 -
Behandlingstiden

MANUKA Fill verkar antiseptiskt, antibakteriellt, antiinflammatoriskt med Methylglyoxal (MGO) och skonsam väteperoxid. MANUKA Fill har ett lågt pH värde som främjar sårläkning samt en osmotisk effekt som renar och drar upp död och skadlig vävnad. Trots dessa sårläkande egenskaper är det svårt att sia om behandlingstid då alla sår är unika och vi alla är olika. Trots det följer här en vägledning om hur lång tid det kan ta innan du ser resultat.

Allvarliga sår kan ta väldigt lång tid att läka men med en lyckad och korrekt behandling bör du se en upprensande effekt efter ca 2 veckor. Fortsätt behandlingen tills såret har läkt.

 

Det är rekommenderat att byta förband varannan till vart tredje dag och fylla på med ny manukahonung i samband med byte av förband.

Om du applicerar MANUKA Fill utan att lägga på förband så är det rekommenderat att göra det 3-5 gånger per dag.

 

Det krävs normalt en till tre veckor innan munsår läkt helt.

TOP