Behandla sår på djur

Tre tips för effektiv sårbehandling på ditt djur

Bryt ner bakterierna
Sår på djur blir ofta infekterade eftersom såren uppstår utomhus i en nedsmutsad miljö. Dessutom vill djur ofta slicka på såret och tillför då oönskade bakterier i såret. Lägg därför inte bara om sår på din katt, hund och häst med förband och bandage. Lägg alltid på ett lager med antiseptisk och antiinflammatorisk MANUKA Fill. Det bryter ner bakterier och verkar antiinflammatoriskt.

Rena såret både innan och efter bandage
Djur vistas mycket ute i smutsiga miljöer så såret kan lätt bli nedsmutsat trots bandage. Tvätta därför såret med tvål och vatten eller med koksaltlösning och använd krage. Såret kan trots det bli infekterat under läkningen. Om du lägger på ett lager med MANUKA Fill skapas en osmotisk effekt som renar och drar upp skadad och död vävnad från såret. Det sker under hela sårläkningsprocessen och även under ett bandage.

Ordna med en fuktig sårläkningsmiljö
När du tvättat, torkat och skyddat djurets sår med bandage blir det en uttorkande och torr miljö. Tyvärr så hjälper inte det sårläkningen. Det bästa är en naturlig och fuktig sårläkningsmiljö vilket påskyndar sårläkningsprocessen. Det åstadkommer du med ett lager MANUKA Fill. 

Behandla sår som veterinären

Ta alltid sår på hund, katt och häst på allvar. Blir såret infekterat kan bakterier komma in i blodcirkulationen och sprida sig i resten av kroppen.

 

Så här använder du Manuka Fill

1. Tvätta såret med tvål och vatten alternativt koksaltlösning

2. Fyll såret rikligt med MANUKA Fill Sårsalva

3. Täck över med lämpligt förband (Vi rekommenderar MANUKA IG eller MANUKA IG Max)

4. Avsluta med att linda bandage för att hålla förband på plats samt skydda såret

5. Lägg om såret varannan till var tredje dag och fyll på med MANUKA Fill Sårsalva vid varje omläggning tills att såret är läkt

 

Kontakta veterinär vid allvarliga och öppna sår som blöder och som kan behöva sys ihop. 

 

Behandla sår på djur

Fakta 
Manuka Fill verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Manukahonung har ett lågt pH värde och innehåller antiseptisk Methylglyoxal som bryter ner bakterier. Med en hög sockerhalt renas också såret genom en osmotisk effekt som driver ut skadad och död vävnad från sårbädden. Manuka Fill bibehåller också en fuktig sårläkningsmiljö vilket gynnar sårläkningen. Det är ingen fara om djuret får i sig Manuka Fill men täck alltid med gasbinda och kompress.

Sveriges distriktsveterinärer samt många djursjukhus använder förband och salva med Manukahonung vid sårbehandling.

Tips

- Ha alltid en tub MANUKA Fill hemma

- Använd krage. Djur slickar gärna på sår vilket tillför bakterier och ökar risken för infektion

- Lägg alltid på ett lager MANUKA Fill innan bomull, bandage eller kompresser

- Allvarliga och djupa sår vätskar mycket. Använd ett absorberande förband som suger upp vätskan

Var köper jag MANUKA Fill?
MANUKA Fill finns på ditt närmsta apotek

TOP